top of page

Médiamegjelenések

Kiemelt cikkek:

Megnéztük - élményterápia családoknak

Nők Lapja Café, 2013. 06. 02.Együtt élni nehéz. Elbeszélünk egymás mellett, szorongunk, elhidegülünk. Néha úgy tűnik, mindennek a kamasz fiunk vagy a túlmozgásos lányunk az oka. Ha segítséget keresünk, érdemes utánanézni ennek a különleges programnak, mely a Kalandos Családi Hétvége nevet viseli. Karafiáth Orsolya írása.

Tovább a cikkhez

Magyar narancs

Ezt cipeled - Családon belüli erőszak és a gyerekek

Magyar Narancs, 2012. 10. 11.A WHO adatai szerint az esetek 50 százalékában a vér szerinti szülők a gyermekbántalmazás és elhanyagolás elkövetői, 17 százalékban az anya új partnere, és csak hat százalékban mostohaszülők. A UNICEF felmérése alapján hazánkban a gyermekbántalmazások 80 százaléka családon belül történik. Magyarországon évente 30 gyermek hal meg elhanyagolás vagy bántalmazás következményeként, a gyermekjóléti szolgálatok, családsegítő központok által nyilvántartott veszélyeztetett gyermekek száma 150 000 körülire tehető. De ezek csupán a látható esetek: egyes becslések szerint minden felismert esetre 25 felderítetlen jut. A számok mögött gyermeksorsok, családi tragédiák, tönkretett életek állnak.

Tovább a cikkhez

Nők Lapja Psziché

Egy mindenkiért, mindenki egyért - Gyógyítás kalandokkal

Nők Lapja Psziché, Gyerek különszám, 2012. 08. 15.

"A Vadaskert kórház élményterápiáját három magyar szakember dolgozta ki. Évek óta sikerrel alkalmazzák a pszichés zavarokkal küzdő fiataloknál, s immár külföldi orvosok is felfigyeltek rá. Mi is belestünk egy izgalmas foglalkozásra." Tovább a cikkhez

További cikkek:

Elfogadni a megváltoztathatatlant - Ridikül Magazin, 2014. 06. 10. Szeretteink elvesztése a legborzasztóbb és legérthetetlenebb esemény, amelyen keresztül kell mennünk életünk során. Bármit is teszünk vagy érzünk, bármennyire is tiltakozunk ellene, a halál visszafordíthatatlan mind a saját, mind a családunk sorsában. És sokszor újratervezést igényel.

Tovább a cikkhez

Intő jelek, hogy a gyerek veszélyben van - hir24.hu, 2014. 02. 14. Életmentő lehet az időben érkezett segítség a lelki válságba került kamaszoknak. Az öngyilkosságot általában megelőzi viselkedésbeli változás. Ezekre reagálnia kell a környezetnek - mondják a Fehérvár24-nek nyilatkozó szakemberek.

Tovább a cikkhez

Kalandos gyógyulás - Stílus és Lendület Magazin, 2013. 07. 01. Falmászás, kalandpálya és egy sereg izgatott gyerek, akiken nem látszik, hogy belül súlyos problémákkal küzdenek: depresszió, viselkedészavar, kommunikációs nehézségek állnak a felhőtlen gyerekkor útjába. Ezeket a sziklákat igyekeznek elgörgetni a MOL Gyermekgyógyító Program által támogatott Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórház szakemberei. (34. oldal)

Tovább a cikkhez

A hónap embere - MOL Nyrt., Új Európa Alapítvány, 2013. 06. 03. A Vadaskert Alapítvány 2009 óta komplex élményterápiás programokkal is segíti a lelki nehézségekkel küzdő gyermekek és fiatalok gyógyulását. A MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával a 2012/2013-as tanévben többek között depresszióval, evészavarral, viselkedészavarral, kötődési problémákkal hozzájuk forduló gyerekeknek és családjaiknak szerveztek kalandterápiás családi hétvégéket. Tapasztalataikról Labancz Dániel pszichológust kérdeztük.

Tovább a cikkhez

Hosszú szabadság kiégés ellen - Marie Claire, 2012. 11. Tőlünk nyugatabbra mindenki ismeri a sabbatical vagy a career break kifejezéseket - a fizetett vagy fizetés nélküli szabadságot leginkább a kiégés elkerülésére találták ki. Míg van, ahol egyenesen kötelező időnként hosszabb időre elmenni, Magyarországon gyerekcipőben jár a karrier-stop: itthon vagy van hova visszajönni, vagy nincs. Ezért fáradtan bár, de inkább ragaszkodunk a székünkhöz. Beszterczey Judit riportja.

Tovább a cikkhez

Gyermeknevelés pofonokkal? A verés visszaüt; Magyar Nemzet, 2012. 08. 09.

"Minden nap nyolc gyermeket bántalmaznak hazánkban, s havonta egy-két kiskorú halálát okozza a szülői ütlegelés az Országos Kriminológiai Intézet adatai szerint. Schreiber Dóra gyermekorvos szerint a bántalmazás szempontjából még nagyobb veszélynek vannak kitéve a fogyatékkal élő, krónikusan beteg, szüleiktől elszakított vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek. Labancz Dániel pszichológus elmondta, a gyerekek rendszeres, durva bántalmazásának súlyos következményei lehetnek: szorongásos zavarok, önértékelési problémák, beilleszkedési nehézségek de agresszivitás is kialakulhat."

Tovább a cikkhez

​​Második fészekalj - 50-es férfiak életközépi válsága; ELLE Magazin, 2012. 04. 25.


Az életközépi krízis a múlt század utolsó évtizedeiben vált egyre elterjedtebb fogalommá a pszichológiában. Elsőként Jung írta le a jelenséget, az 1930-as években. Jung megfigyelte, hogy a fiatalkori életfeladatok végrehajtása, kiteljesedése után a személyiség olyan, addig háttérben lévő, elfojtott dimenziói, vágyai törnek elő, amik legtöbbször magát az érintettet lepik meg legjobban.

Mit üzen a külsőnk? Karafiáth Orsolya írása a Nők Lapja Évszakok téli számában, 2011. 12. 01.


Mi a közös Poirot és Dalí bajuszában, Monroe szőkeségében, Psota Irén turbánjában? A válasz egyszerű: olyan jellegzetességekről beszélünk, melyek egyértelműen azonosítják viselőjüket. Karafiáth Orsolya azt a kérdést járja körül, vajon üzenünk-e, s ha igen, hogyan és mit a külsőnnkel a külvilág felé.
Tovább a cikkhez

Bekötött szemmel a drótkötélen, te meg én - Index.hu - Dívány melléklet, 2011. 07. 30.

A budai Vadaskert Gyermekpszichiátria kertjében egy furcsa, fagerendából és drótkötélből épült szerkezet áll. Nem modern szobor, hanem az intézet új terápiás eszköze, egy magaskötél-pálya. Funkciója csak akkor válik világossá, ha az itt dolgozó terapeuták felszerelik rá a biztosító köteleket, és birtokba veszik a fiatalok. Senkit ne tévesszen meg a látvány: délelőttönként nem extrémpark-kirándulás, hanem gyógyító terápia folyik itt.

Tovább a cikkhez

Alkoholista voltam; Nők Lapja Psziché, 2011. június-júliusMiért kezd el egy nő inni? Sokan csak úgy „belecsúsznak”, észre sem veszik, hogy már nem csak a társasági élet része egy-egy pohár. De a stressz, a munkahelyi szorongás (vagy épp az állás hiánya), a párkapcsolatok bizonytalansága mind-mind kiváltó ok lehet. Egyre többen és egyre fiatalabban lesznek alkoholbetegek. De van kiút.
Tovább a cikkhez

Egyedülállók estéje - Vasárnapi Hírek, 2010. 12. 19.

 

A karácsony hagyományosan nem a szórakozásról szól, hanem a családról, a szeretetről, díszes fenyőről, ajándékokról, töltött káposztáról és a mézes kalácsról. Míg korábban december 24-én délután négy után csak elvétve lehetett emberrel találkozni Budapest utcáin, az elmúlt években valami megváltozott.
Tovább a cikkhez

bottom of page